sâmbătă, 21 decembrie 2019

Modelele traditionale

Nu e prea usor sa realizezi decoupage cu modele populare romanesti. Un timp, pe piata se gaseau doar servetele cu modele traditionale din Ucraina sau Polonia, pentru ca de-acolo erau importate. Apoi s-au prins si ai nostri ca exista cerere pentru asa ceva si au iesit hartiile din orez cu astfel de modele romanesti. Nu sunt foarte diversificate, dar exista.

Eu nu m-am omorat niciodata dupa obiectele decorate cu decoupage cu modele traditionale, pur si simplu nu-mi spun nimic, nu stiu de ce. Imi plac o sumedenie de alte chestii populare, dar nu sa lucrez eu asa ceva. Pana la un moment dat cand...A fost de-ajuns sa fac prima cutie. Aveam o felicitare veche, de pe vremea comunistilor, cu un desen infatisand nuntasi imbracati in mai multe feluri de costume populare. Imi placuse tare mult aceasta felicitare si o pastrasem in colectia mea. I-am dat o noua viata, lipind-o pe o cutiuta din lemn unde va rezista mult mai mult timp.
 
 

A urmat o alta cutie, cu capac glisant, de data aceasta am folosit un model cu maci pe capac.
Iar seria se incheie cu cele trei linguri din lemn, reunite intr-un set de atarnat pe perete. Aveam mai multe linguri stranse de-a lungul timpului si m-am gandit sa le folosesc la ceva.
In afara de servetel si hartie din orez, lingurile sunt impodobite cu coji de oua, margelute, pasta si sfoara. Suportul este un vechi model, realizat de-al meu sot pe vremea cand facea traforaj in atelierul scolii. Uite ca i-am gasit si acestuia o intrebuintare.

Ca in multe alte cazuri insa, ma plictisesc de ceva destul de repede. Deocamdata ma opresc cu aceste modele, daca va vrea cineva vreodata, voi reveni la ele.



2 comentarii:

  1. Craciun fericit si magic! Frumoase inspiratii ti-a adus Mosu'!
    La Multi Ani plini de bucurii, impreuna cu cei dragi!

    RăspundețiȘtergere