Si uite-asa am ajuns la alta tehnica, cea numita "art journaling", adica jurnalul artistic. Tot cu decupat si lipit, dar aminteste mai bine de ceea ce faceam noi cand eram mici sau ce am mesterit cu fiu-meu pentru scoala, la diverse proiecte. Asamblarea imaginilor decupate reprezinta un colaj. Poti sa faci unul simplu pentru ca ai nevoie intr-o prezentare la scoala/serviciu sau poti sa faci unul artistic pentru ca te chinuie muzele si talentul. Daca folosesti colajul intr-un caiet de notite, jurnal, retetar, agenda pentru numere de telefoane sau orice altceva, se cheama ca aveti un "art journal".
Intr-un jurnal mai altfel poti folosi, pe langa colaj, cam tot ce ai si in scrapbooking/mixed media, plus sumedenie de materiale si tehnici utilizate si in decoupage. De fapt, aceste tipuri de a decora suprafete pot fi combinate in cate feluri te tine imaginatia, inspiratie si rabdare sa ai sa urmaresti toate clipurile si informatiile de pe net.
La art journal insa poti sa folosesti ca suport reviste vechi sau cartoane de ambalaj, nu-ti trebuie album special. Exista fete pe net care te uimesc cu imaginatia si talentul lor. Ca in toate tehnicile vizuale, iti trebuie un pic de simt al proportiilor, al culorilor, ceva cunostinte in obtinerea nuantelor, in crearea umbrelor, in suprapunerea figurilor. Dar, mai presus de toate, iti trebuie ambitia de a invata, de a exersa.
Si uite-asa m-am pornit pe treaba! Am facut un inventar al tipurilor de hartie de prin casa, am jumulit reviste vechi inainte de a le arunca la reciclare, am recuperat felicitari si vederi. Apoi am ales o revista de dimensiune ceva mai mica decat A4 si subtirica si m-am pus pe taiat. Daca ar fi sa cred in karma, as da ca exemplu faptul ca in copilarie hacuiam revistele rusesti de moda ale maica-mii, plus cartile de povesti, si apoi lipeam ce imi placea intr-un caiet. Nu mi-as fi inchipuit ca peste ani voi ajunge din nou in acest punct, incheind acest cerc al unei pasiuni.
Ideile le iau de pe Youtube. Trebuie sa ai o tema, un mesaj de transmis. Una dintre cele mai talentate doamne, in foarte multe directii chiar!, este Maremi SmallArt, acesta fiind numele folosit pe canalul sau. Iata tutorialul care m-a inspirat pe mine:
Etapele sunt simple. Dau un strat de grund pe foile tiparite, mai dau o data ca sa acopar pe alocuri titluri si imagini care ies in evidenta, dar pastrez la vedere scrisul pentru un aspect dezordonat, vechi. Aleg imagini, tai, lipesc, fac umbre, accentuez linii. Folosesc carioci pentru textile deoarece dau o culoare prafoasa, cretoasa si le pot intinde cu buricul degetului, obtinand amestec de culoare ca la acuarele.
Bineinteles ca, din cauza adezivului folosit pe suprafete mari, paginile revistei se onduleaza, se curbeaza, asa ca mai pun greutati deasupra ca sa le indrept dupa uscare.
Iata cele cateva pagini facute pana acum.
Felicitări și...spor!
RăspundețiȘtergereDacă mai ai nevoie de materie primă,îți pot trimite eu!