sâmbătă, 4 noiembrie 2017

Oficial imi iese mixed media

Dap, m-am lansat in mixed media si scrapbooking. De fapt, ma obsedeaza de ceva timp si am mai avut eu incercari de a lipi chestii pe obiectele decorate cu decoupage. Nu stiu cum, dar parca ma reprezinta mai multa tehnicile combinate decat simplul decoupage. E drept ca si acolo sunt sumedenie de modalitati de infrumusetare a suporturilor, dar parca e mai...3D cu mixed media.


Dar sa o luam usurel.
Scrapbookingul este categoric pasiunea americanilor. A pornit insa din Anglia. Ei au mania sa-si decoreze albumele de fotografii cu tot felul de inflorituri si alte lucrusoare dragute pentru a reda mai bine sentimente si amintiri. Mark Twain este oficial americanul care a inventatat accesoriile pentru aceasta tehnica.
Oricum, daca ati ajutat vreodata copiii sa faca un colaj artistic pentru scoala, sa stiti ca acela era scrapbooking. Felicitarile facute de copii pe la orele de lucru manual sunt tot scrapbooking. Practic, modul de a combina hartie colorata, cartoane de tot soiul, imagini, panglici, dantela, nasturi, fotografii, elemente mici din alte materiale poarta numele de scrapbooking. Daca iei scrapbookingul si adaugi tehnici mai sofisticate de invechire, crapare, reliefuri, pictura, decoupage, sabloane, modelaj, ajungi sa faci lucrari mixed media.

Fixatia mea a inceput ci vizionarea tutorialelor de pe Youtube. Asta nu e bine deloc! Tutorialele derulate pe repede inainte iti dau senzatia ca totul e simplu si merge ca pe roate. Mare greseala!
Dar cand ma obsedeaza ceva... Toata saptamana am visat sa fac prima mea lucrare. Nici n-am putut astepta sa comand ceva materiale, am adunat ce aveam prin casa si iata ce a iesit.
Ideea este ca orice plan as fi avut initial, acesta s-a modificat dupa primele tuse de culoare. Am gandit pe parcurs, am crezut la un moment dat ca am ratat totul si nu stiam cum s-o mai dreg. Am scos-o la capat, dar am muncit si am gresit si stiu acum ce ar trebui sa indrept.
Iata materialele folosite:
-suport-paleta de pictura din lemn - cumparata de la Jumbo cu un set de pensule
-imaginea - hartie decoupage
-fluturele - este din lemn, imbracat intr-un petic vechi de hartie, o fila cu o poezie de dragoste jumulita dintr-o carte
- petice de hartie cu versuri de dragoste
- hartia cu dungi colorate din laterale este servetel lipit intai pe coala groasa, de desen
- frunzele sunt jumulite dintr-o ghirlanda artificiala pe care o am prin casa
- dantela si trandafirasii sunt cumparate la un moment dat din mercerie
- pietricelele colorate le am de ceva timp prin casa
- culori acrilice diverse si contur auriu
- patina umbra
- lac de crapare monocomponent
- adeziv decoupage si lipici UHU
- kit efect de rugina si pulbere metalica


Ca tehnici ar fi:
- grunduit suportul din lemn
- lipit hartia decoupage
- amestecat grund cu pulbere metalica si intins pe langa imagine
- picurat lichidul pentru oxidarea pulberii
- vopsit cu albastru restul suprafetei
- dat cu lac de crapare pe alocuri, asteptat sa se usuce, dat cu culori diverse
- decupat hartie dintr-un volum vechi cu poezii rusesti, lipit fragmente pe coala de desen ca sa fie tare, decupat, patinat pe margini
-imbracat fluture in hartie si lipit, patinat, dat cu contur auriu
- lipit pietricele
- lipit servetel pe coala desen, decupat, patinat margini, lipit pe suport, rupt si indoit margine, patinat dedesubt
- potrivit si lipit dantela sub servetel, apoi peticele cu versuri
- lipit trandafiri din textil, dat cu auriu pe ei
- colorat frunze in auriu, patinat, lipit
- facute frunzulite din hartie, patinat, lipit
- realizat vrejuri cu contur acrilic auriu

Cam asta ar fi pe scurt. In realitate am muncit mult mai mult. Ce-am invatat? Ca rabdarea este esentiala, la fel de mult ca imaginatia si ca doamnele din clipuri sunt artiste cu adevarat! Sa pui cap la cap o lucrare care sa exprime ceva, sa fie unitara si armonioasa, este foarte greu. Sa faci un tot din fel de fel de petice si resturi si mini-componente este, dupa parerea mea, o forma de arta.
Si pe cat este de greu, pe atat sunt de hotarata sa continui.

4 comentarii:

  1. Ti-a iesit tare frumos. Este unul din capitolele pe care vreau sa inaintez si eu, dar nu si scrapbooking, chiar daca e spectaculos cumva. Te-ai gandit cum o atarni sau folosesti gauricea din paleta? Mi se pare o metoda de a realiza lucruri spectaculoase!
    Succes in continuare. primul pas a fost facut! :)
    O duminica placuta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Sa stii ca in magazinele online se gaseste hartie pentru scrapbooking tare frumos imprimata, aproape ca te inspira sa faci anumite combinatii. Dar eu am asa multe modele pe servetele, incat le voi folosi, lipindu-le pe carton intai. Problema este ca pe la noi, elementele mici din lemn-pasari, colivii, ramuri, pasari- nu sunt tocmai ieftine. Cat priveste tabloul meu, sa stii ca nu am crezut ca va iesi ceva, a fost o incercare si chiar m-am gandit sa-l atarn folosind gaura paletei. Merge pus si pe suport din acela pentru farfurii decorative.

      Ștergere