marți, 22 noiembrie 2016

Obiecte specifice de sarbatori

Pana la urma orice obiect poate fi destinat unei sarbatori daca are un model adecvat. Eu m-am ferit intotdeauna sa decorez cu modele prea specifice, de Craciun sau de Paste. Ideea este ca cel care primeste obiectul sa il poata folosi tot timpul anului. Realitatea este ca oamenii chiar cauta produse cu specific, motiv pentru care, in acest an, mi-am calcat pe inima si m-am aprovizionat cu servetele de Craciun.
Aveam eu in colectie cateva, dar fiindca am avut o comanda mai mare de globulete, am mai achizitionat o serie. Si uite-asa m-am trezit facand globulete... Globulete din polistiren de dimensiuni mai mari, nu m-am bagat la sticla si bine am facut. Asta pentru ca, desi par usor de lucrat, globurile pot fi un cosmar. Sunt greu de tinut in mana si trebuie sa ai multa rabdare ca sa se usuce pe bucatele. Ca sa nu mai zic de lipitul servetelului. Peticele mai mari sunt greu de mulat pe curbura globului, trebuie sa fragmentezi imaginile.
Ca tehnica de lucru, este simplu. Am dat un strat de grund care sa acopere textura neregulata a polistirenului. Am lipit fragmentele de servetel, am mai dat un strat generos de lac adeziv. Le-am lasat sa se usuce de pe-o zi pe alta si am facut retusuri cu contur acrilic. Daca am vrut sa acopar tot globul cu model, am lucrat in patchwork, lipind petic langa petic pana am reconstituit imaginea dorita, dar este mult mai migalos asa. Nu am dat si un strat final de lac pe baza de solvent deoarece sunt obiecte care nu vin in contact cu apa, doar decoreaza bradul, asa ca n-avea sens sa consum pretiosul lac. La aplicarea fragmentelor mari de servetel eu mi-am creat in timp o oarecare tehnica, aplicabila si in cazul sticlelor, dar tot se strecoara nedoritele cute la lipire. In orice caz, ma folosesc de foarfeca pentru a face taieturi acolo unde servetelul se valureste, apoi lipesc marginile una peste alta.
In ceea ce priveste farfuria cu Mos Craciun, aceasta este pentru tort, din sticla, deci este lucrata pe spate. Farfuriile (care vor fi un set de sase) dau batai de cap atunci cand se imbraca intreaga suprafata cu o singura bucata de servetel. Ajustarea servetelului pe marginea farfuriei se face cu smirghelul, dupa uscarea adezivului, si trebuie sa verifici atent ca sa nu ramana servetel in afara si sa fie bine lipit peste tot. Dupa lipire, servetelul se acopera cu un strat de grund, apoi eu aplic doua straturi de culoare acrilica si un strat de lac pe baza de solvent. In acest fel se asigura rezistenta la spalare.

 
 
 
 

4 comentarii:

  1. Ce frumoase sunt! Globuletele vor arata foarte frumos in pomul de Craciun.
    Cred ca te-ai chinuit putin, dar au iesit excelent!

    O saptamana inspirata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe langa talent,am mai spus-o,ai multa imaginatie si un pogon de rabdare !Toate sunt minunate,iar farfuriile impresionante:cata migala si grija pentru bunul gust !
    Succes pe mai departe,un Craciun fericit si un An Nou cu belsug !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, sarbatori fericite sa aveti si voi! Cu farfuriile totul este sa capeti experienta, sa intri in rutina, dar cand faci mai multe la fel poate deveni plictisitor.

      Ștergere