luni, 9 septembrie 2013

Materiale si tehnici folosite

Toate obiectele de pe blog sunt realizate pe suport de sticla, folosind tehnica servetelului (o gasiti pe net si sub numele de "decoupage"). Pe scurt, se ia un blank (obiect nedecorat), se aplica un strat de grund alb, se decupeaza un servetel obisnuit, se lipeste pe sticla, apoi se lacuieste pentru protectie. Aceasta este o descriere extrem de sumara a "procesului tehnologic". In realitate, in functie de ceea ce vrei sa obtii ca model, se fac adaosuri de culoare acrilica mata sau sidefata, astfel incat rezultatul sa semene cu o pictura sau un desen, nicidecum cu hartie lipita pur si simplu. Uneori, destul de rar, in loc de servetel, utilizez hartie imprimata pentru ca, in principiu, orice tip de hartie nu prea groasa poate fi lipita pe obiect.

Costul scazut al obiectelor se datoreaza faptului ca folosesc sticlarie la mana a doua, provenita de la alte produse din comert, sticle de bauturi, de sosuri, de uleiuri, borcane de tot felul. Farfuriile insa sunt absolut noi, cumparate special pentru a fi decorate. Incerc sa gasesc magazine, de obicei cele de "38000", in care obiectele sunt foarte ieftine sau sunt la oferta. Astazi, in magazinele reale, vazele si alte obiecte de decor din sticla au ajuns la preturi destul de mari, chiar si atunci cand au suprafete simple, nedecorate. La fel si in online, pe site-urile cu materiale hobby, blankurile de sticla sunt foarte scumpe, ca sa nu mai zic ca formele sunt destul de reduse ca diversitate, asa ca prefer sa reutilizez sticlaria.
Pregatirea suportului pentru decorare presupune o curatare atenta, in primul rand pentru siguranta si igiena. Obiectele utilizate de mine au servit exclusiv la ambalarea produselor alimentare. Indiferent cum am intrat in posesia lor, tin aceste obiecte in apa cu detergent timp de o zi sau doua pentru a le putea curata de etichete si lipici, lucru care nu este usor intotdeauna. Dupa aceea spal sticlaria cu atentie, atat in interior, cat si in exterior. 
Odata realizat modelul de pe sticla, aplic doua straturi de lac pe baza de apa, apoi un strat de lac pe baza de solvent, astfel incat suprafata sa devina rezistenta la spalare, iar obiectele sa poata fi utilizate in diverse scopuri. Atunci cand vreau sa dau un aspect de vechi, uzat, obiectelor, folosesc lacuri speciale care genereaza crapaturi si aplic patine care dau umbre inchise pe suprafata, creind aspectul de murdar, rodat, intens utilizat .
Modelele realizate imi sunt inspirate de forma sticlariei si, mai ales, de servetelele pe care le am. Un servetel intens colorat, cu model bine desenat, conturat, va scoate din anonimat orice obiect, oricat ar fi de banal. Incerc sa gasesc servetele cat mai aspectuoase, nu este usor, modul cum este imprimata hartia influenteaza mult calitatea acestora. Cu alte ocazii insa, chiar daca nu posed servetele de calitate, incerc sa combin ceea ce am si sa obtin efecte deosebite adaugand culori acrilice. In astfel de cazuri totul tine de imaginatie si de modul cum transpui ideile pe sticla.
In cazul farfuriilor, pentru a putea fi utilizate pentru servire, realizez modelele pe spatele obiectelor. Nu vreau sa fac farfurii care sa fie tinute pe un suport in vitrina, eu nu sunt adepta decoratiunilor, imi plac obiectele frumoase care servesc unui scop casnic.

Un comentariu:

  1. Multumesc pentru informatii! Poate ma voi incumeta sa imi exercit... talentul, dar cine stie cand! :)
    Iti doresc succes! Sunt foarte frumoase obiectele - le-am vazut inainte de a ajunge la acest articol. :)

    RăspundețiȘtergere