duminică, 24 ianuarie 2016

O idee simpla de cadou

Ca tot am vorbit despre hartia de orez...
Din coala monocroma folosita la setul de pahare mi-a ramas cam jumatate, asa ca trebuie sa o utilizez in vreun fel. Aveam prin casa o vaza/carafa fara coada care isi astepta randul. Am hotarat ca trebuie decorata in acelasi mod semitransparent ca si paharele, adica cu hartie de orez.
Iata mai jos etapele, nu este un tutorial, este doar o sugestie in cazul in care vreti sa obtineti repede un obiect ca sa il faceti cadou, de exemplu. Nici pozele nu sunt prea stralucite, dar n-am mai avut rabdare sa fac altele.
Asadar, am dat cu grund doar partea de jos a vazei, dupa ce am ales modelul de pe un servetel si am marcat pe sticla cat de lata vreau banda de grund. Se vede in dreapta si cum arata hartia de orez, crem cu niste vinisoare delicate.


sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Tutorialele handmade de pe net-capcane pentru incepatori

Cred ca multi dintre cei care se hotarasc sa invete o tehnica handmade cauta la inceput tutorialele de pe net. Exista o groaza de persoane care posteaza asa ceva si exista o multime de clipuri pe Youtube.
As vrea sa atrag insa atentia asupra unui fapt intalnit in special la clipurile cu emisiuni televizate de handmade sau la cursurile organizate de magazine online care vand astfel de materiale.
Cand sunteti incepator si sunteti in faza de informare, vizionarea unui astfel de film va poate induce false idei despre ce marci de produse si, mai ales, ce cantitati de produse trebuie folosite. Eu prefer de o mie de ori sa vad experienta unei persoane oarecare, pe un blog de handmade, decat filmuletele sus-pomenite. Este normal ca un clip realizat cu sponsorizarea unei firme sa promoveze acele produse desi ar putea fi mai scumpe decat altele. Inainte de a cumpara, faceti un tur prin toate magazinele, in decoupage de exemplu, un adeziv este doar un adeziv, in general cele mai scumpe nu fac nimic in plus fata de cele obisnuite. La fel si lacurile pe baza de apa sau solvent, compozitia chimica este aceeasi, pretul difera in functie de alte criterii comerciale.

duminică, 17 ianuarie 2016

Prima incercare cu hartie de orez

Nu folosesc prima data hartia de orez, dar este prima data cand decorez set de pahare, fara sa grunduiesc sticla, ci utilizand hartie de orez ca fond.
Practica nu este inedita, am intalnit-o des pe net deoarece este spectaculoasa. Se utilizeaza hartie de orez monocroma, deschisa la culoare, care ramane translucida dupa lipire, fiind evidentiate in schimb fibrele de grosimi diferite din structura hartiei.
Am ales aceasta metoda deoarece a trebuit sa decorez un set de pahare la comanda. Paharele erau inalte, cu picior foarte subtire si mi-au displacut profund din cauza fragilitatii si a grijei cu care a trebuit sa le manipulez. Nu stiam cum sa fac sa ramana transparente, ca sa se vada cat lichid este in ele, asa ca m-am oprit la ideea cu hartia de orez. Initial am decorat un pahar inalt de incercare, ca sa fiu sigura cum iese.
In principiu, se rup bucati de hartie care se lipesc pe rand, in stil patchwork. Nu am lipit pe toata cupa deoarece trebuia lacuit si nu doream ca buzele sa vina in contact cu lacul final sau sa se scurga vinul pe partea decorata. Dar a trebuit sa muncesc mai mult pentru a sterge urmele de adeziv de pe marginea decoratiunii si pentru a sigila bine cu lacul final. Dupa lipirea hartiei de orez am decupat si lipit frunze de pe servetel obisnuit, am facut arabescuri cu contur acrilic, am dat umbre cu acrilica aurie si din conturul bronz, am aplicat cateva pietricele. La final am lacuit cu lac pe baza de solvent. Mi-a placut ce a iesit, dar nu stiu daca repet experienta, paharele ca obiecte nu ma atrag defel. La cerere, poate!